Toteutusaika: 1.9.2019 - 31.12.2021
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto
VÄHEÄ Hanna Å – vähälä hiilelä
Ravintola Hanna Å:n toimintaa alettiin kehittämään vuonna 2018, jolloin syntyi idea ravintolan hiilijalanjäljen pienentämisestä. Keskeisiksi teemoiksi valikoitui ravintolan oman toiminnan muuttaminen ja toimintatapojen uudistaminen sekä konkreettisten tietojen jakaminen lapsille, nuorille ja aikuisille.
Hankkeen lähtökohtana on kehittää Ravintola Hanna Å vähähiilisemmäksi ravintolaksi, joka huomioi koko ruokaketjun hiilijalanjäljen. Lisäksi keskeisessä asemassa on tiedon jakaminen hankkeen kohderyhmälle ja tämän kautta lisätä heidän mahdollisuuttansa tiedostaa ja ymmärtää omien ruokailuvalintojen merkityksen omaan hiilijalanjälkeen.

Hankkeen tavoitteet
- Kehittää toimintaa kohti vähähiilisempää ravintolaa, joka huomioi koko ruokaketjun hiilijalanjäljen
- Tarjota ruokailijoille vähähiilisiä aterioita
- Tehdä näkyväksi ruokailijan omien valintojen vaikutukset hiilijalanjälkeen
- Kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen mm. jakelulinjaston uusimisella
- tavoitellaan ruokailijoiden kulutustottumusten muutosta
- Kerätään tietoa ravintolassa tehtyjen muutosten vaikuttavuudesta ja pystytään osoittamaan määrälliset ja laadulliset tulokset
- Laajemman tietoisuuden lisääminen ruuan hiilijalanjäljestä sekä millaisin toimenpitein siihen voidaan vaikuttaa sekä organisaation että yksittäisen ihmisen näkökulmasta
Hankkeen aikana
- Panostetaan ruokajärjestelmän kehittämiseen, näkyväksi tekemiseen, tietoisuuden lisäämiseen sekä digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiseen
- Suunnitellaan ja investoidaan uusi jakelulinjasto ja astioiden palautusjärjestelmä, joka mahdollistaa ruokahävikin minimoimisen ja entistä energiatehokkaamman keittiöP
Tiedottamisen ja osallistamisen kohderyhmässä ovat erityisesti
- Lähialueen suurtalouskeittiöiden henkilöstö
- PPO:n opiskelijat – ja heidän työssäoppimispaikat
- Päiväkotilapset – ja heidän vanhemmat
- Henkilöstö ja muut ruokailijat

Biovaaka 14.5.
Keittiöön asennettiin biovaaka, jonka avulla valmistuksen, menekin ja hävikin seuranta tarkentuu ja helpottuu huomattavasti. Testaamaan päästään heti kun koronarajoitukset helpottavat.

Sodankylä – lähiruoka 13.5.
Kutsuimme Merja Aholan kertomaan lähiruuasta sekä kokemuksiaan ruokatalouden kehittämisestä. Lähiruuan hiilijalanjälki on selvittelyn alla ja työn haastavuus on kaikkien vaikuttavien asioiden huomioiminen sekä verrattavuus muualla tuotettuun. Jatkamme yhteistyötä tapaamme viimeistään syksyllä uudestaan.

Gastro Helsinki 11.3.2020
Juuri ennen koronaa ehdimme osallistua yhden tiiviin päivän messuihin. Valitsimme ennakkoon seitsemän näytteille asettajaa, joille halusimme kertoa VÄHEÄ:stä ja hakea heidän kanssaan ratkaisuja vähähiilisempään ravintolaan. Saimme luotua hyviä

JAMIX – CO2 koulutus helmikuussa
Hiilijalanjälkilaskuri asennettiin osaksi Hanna Å:n ruokatuotantoa ja webinaarissa opettelimme sen sisällyttämistä reseptiikkaan. JAMIX RUOKATUOTANTO on ensimmäinen järjestelmä ammattikeittiöille, jossa on automaattinen hiilijalanjälkilaskuri. Ohjelma laskee automaattisesti CO₂-päästöt Finelin tietoihin perustuen, mm.
Toimintaa rahoittaa

