Etusivu » Väheä-hanke
Toteutusaika: 1.9.2019 - 30.6.2022
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto
VÄHEÄ Hanna Å – vähälä hiilelä
Ravintola Hanna Å:n toimintaa alettiin kehittämään vuonna 2018, jolloin syntyi idea ravintolan hiilijalanjäljen pienentämisestä. Keskeisiksi teemoiksi valikoitui ravintolan oman toiminnan muuttaminen ja toimintatapojen uudistaminen sekä konkreettisten tietojen jakaminen lapsille, nuorille ja aikuisille.
Hankkeen lähtökohtana on kehittää Ravintola Hanna Å vähähiilisemmäksi ravintolaksi, joka huomioi koko ruokaketjun hiilijalanjäljen. Lisäksi keskeisessä asemassa on tiedon jakaminen hankkeen kohderyhmälle ja tämän kautta lisätä heidän mahdollisuuttansa tiedostaa ja ymmärtää omien ruokailuvalintojen merkityksen omaan hiilijalanjälkeen.
Hankkeen yhteyshenkilönä toimii Petra Pudas, etunimi.sukunimi@ppopisto.fi, p. 040 640 3797
Hankkeen tavoitteet
- Kehittää toimintaa kohti vähähiilisempää ravintolaa, joka huomioi koko ruokaketjun hiilijalanjäljen
- Tarjota ruokailijoille vähähiilisiä aterioita
- Tehdä näkyväksi ruokailijan omien valintojen vaikutukset hiilijalanjälkeen
- Kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen mm. jakelulinjaston uusimisella
- tavoitellaan ruokailijoiden kulutustottumusten muutosta
- Kerätään tietoa ravintolassa tehtyjen muutosten vaikuttavuudesta ja pystytään osoittamaan määrälliset ja laadulliset tulokset
- Laajemman tietoisuuden lisääminen ruuan hiilijalanjäljestä sekä millaisin toimenpitein siihen voidaan vaikuttaa sekä organisaation että yksittäisen ihmisen näkökulmasta
Hankkeen aikana
- Panostetaan ruokajärjestelmän kehittämiseen, näkyväksi tekemiseen, tietoisuuden lisäämiseen sekä digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiseen
- Suunnitellaan ja investoidaan uusi jakelulinjasto ja astioiden palautusjärjestelmä, joka mahdollistaa ruokahävikin minimoimisen ja entistä energiatehokkaamman keittiöP
Tiedottamisen ja osallistamisen kohderyhmässä ovat erityisesti
- Lähialueen suurtalouskeittiöiden henkilöstö
- PPO:n opiskelijat – ja heidän työssäoppimispaikat
- Päiväkotilapset – ja heidän vanhemmat
- Henkilöstö ja muut ruokailijat
Haastattelimme nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijoita ruoan hiilijalanjäljestä.
Opiskelijat totesivat, että ruoan hiilijalanjälki vaikuttaa jonkin verran ruokailuvalintoihin. Opiskelijat kuitenkin myönsivät, että hiilijalanjälki ei ole ainoa vaikuttavatekijä. Tärkeää on myös hinta, valikoima ja maku.
Kokkaa kotonakin vähälä hiilelä
Jaamme ravintola Hanna Å:ssa vähähiilisiä reseptejä kotikokkaajille. Ruokapöydistä löydät QR-koodin, jonka takaa löytyy nyhtökaurabolognesen ja tufulaatikon reseptit. Ne ovat tuttuja ja hyviksi todettuja Hanna Å:n
Hanna Å vähensi ruokahävikkiä
Olemme testanneet Biovakaa Ravintola Hanna Å:ssa. Biovaa’an avulla olemme seuranneet ja mitanneet ruokahävikin määrää sekä tehneet tarvittavia muutoksia. Nyt on aika kertoa hyvistä tuloksista ja
Aipe-opiskelijat laskivat lounaan hiilijalanjäljen
Aikuisten perusopetuksen opiskelijat tutustuivat hiilijalanjälkeen osana terveystiedon opintoja. He laskivat viikon ajan oman lounasateriansa hiilijalanjäljen ja merkitsivät sen yhteiseen taulukkoon. Usein ympäristöystävällinen lautasmalli on myös
Vaa’an avulla ruokailija voi tarkistaa aterian hiilijalanjäljen
Nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijoilla oli aiheena kestävä kehitys. Yksi tehtävistä oli tutustua lounaslinjaston uusiin vaakoihin. Vaa’an avulla ruokailija voi tarkistaa aterian hiilijalanjäljen. Kun on punninnut ruuan,
Haastattelussa Väheä-hankkeen Tero Laukkanen
Väheä-hankkeen asiantuntija Tero Laukkanen (Tellu) kertoo haastattelussa ajatuksiaan vähähiilisyydestä. Tellu toimii ruokatuotannon opettajana Helsingin kaupungilla. Väheä-hankkeessa Tellu toimi asiantuntijana vähähiilisten ruokalistojen rakentamisessa. Asiantuntemusta saimme erityisesti