Oppisopimus

Oppisopimuksella ammattilaiseksi – käytännönläheinen tie työelämään 

Oppisopimuskoulutus tarjoaa ainutlaatuisen väylän hankkia ammatillinen tutkinto työn ohessa. Tältä sivulta löydät tietoa oppisopimuksesta ja ohjeet, miten pääset itse mukaan.

Mitä oppisopimus tarkoittaa käytännössä?

Oppisopimuskoulutus tarkoittaa työelämälähtöistä ja käytännönläheistä opiskelumuotoa, jossa oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden samalla töitä, nostaen palkkaa ja kerryttäen itselleen arvokasta työkokemusta. Kyseessä on siis virallinen määräaikainen työsopimus, joka solmitaan työnantajan, oppilaitoksen sekä opiskelijan välillä.

Oppisopimuskoulutus Peräpohjolan Opistolla

Peräpohjolan Opistolla voit suorittaa oppisopimuksella kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon tai ammattitutkinnon. Voit siis opiskella oppisopimuksella:

  • nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi
  • lastenohjaajaksi
  • koulunkäynninohjaajaksi. 

Kokonaisen tutkinnon lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa joustavasti yksittäisiä tutkinnon osia, minkä ansiosta oppisopimus sopii  myös lisäkoulutuksen hankkimiseen. 

Oppisopimuskoulutus on erinomainen vaihtoehto sinulle, joka haluat oppia tekemällä ja rakentaa samalla vahvaa työuraa.

Ota yhteyttä Peräpohjolan Opistoon ja selvitä, miten oppisopimuskoulutus voisi sopia juuri sinun tilanteeseessasi: koulutus@ppopisto.fi tai  0400 363 799.

Koulutus on avoin kaikille 15 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka haluavat: 

  • hankkia ammatillisen tutkinnon 
  • saada virallisen todistuksen ammattitaidostaan 
  • kerryttää monipuolista kokemusta alan töistä työelämää varten 
  • täydentää aiempaa osaamistaan lisäkoulutuksella. 

Oppisopimus sopii erityisen hyvin henkilöille, jotka oppivat parhaiten konkreettisesti tekemällä, käytännön työssä.  

Opiskelijat saavat koulutuksen aikana roolissaan vastuuta ja aitoja työtehtäviä, jotka vastaavat tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia. Näin oppisopimuksen kautta opiskeleva saa runsaasti kokemusta jo opintojen aikana, mikä on merkittävä etu työmarkkinoille siirryttäessä. 

Oppisopimuksessa varsinainen työssäoppiminen tapahtuu työpaikallasi, josta vastaa työnantajasi osaavien työpaikkaohjaajien johdolla.

Lisäksi Peräpohjolan Opisto järjestää kasvatus- ja ohjausalan oppisopimuskoulutukseen liittyviä opetuspäiviä, joita on yleensä noin 6–10 tutkinnon osaa kohden. Ne jakautuvat noin kahden kuukauden ajalle.

Oppisopimusopiskelijana olet oikeutettu taloudellisiin etuuksiin, mikäli työnantaja ei maksa palkkaa opetuspäiviltä.

Oppisopimusopiskelu on päätoimista opiskelua ja edellyttää kohtuullisen hyviä oppimisvalmiuksia, oman työn ja ajanhallinnan taitoja sekä sitoutumista suunnitelmalliseen opiskeluun. Oppisopimuskoulutus sopii henkilöille, jotka ovat valmiita yhdistämään työnsä, elämäntilanteensa ja opiskelunsa sekä ymmärtävät, että se vaatii arjessa panostusta ja itsenäistä otetta opiskeluun.

Oppisopimus on erinomainen vaihtoehto työllistymiseen  

  1. Oppisopimuskoulutus on suora polku työelämään – monille oppisopimuksella opiskelleille tarjotaan vakituista työsuhdetta jo koulutuksen aikana tai heti sen päätyttyä. Työnantajat arvostavat työntekijää, jonka he ovat itse kouluttaneet ja jonka osaaminen vastaa juuri heidän tarpeitaan.
  1. Oppisopimuskoulutus mahdollistaa ansiotulon opiskelun ohessa. Tämä tekee opiskelusta mahdollista myös niille, jotka eivät voi keskittyä pelkkään opiskeluun taloudellisista syistä. Opiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mikä takaa kohtuullisen toimeentulon opiskeluaikana.
  1. Oppisopimuksen joustavuus sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin. Se tarjoaa mahdollisuuden hankkia tutkinto myös aikuisiällä, perheen tai muiden velvoitteiden ohessa. Joustava oppisopimuskoulutus voidaan räätälöidä opiskelijan ja työpaikan tarpeiden mukaan.

Oppisopimusta varten opiskelijalla tulee olla työpaikka, jossa opiskelijaa ohjaa valittu työpaikkaohjaaja. Työpaikkaohjaaja voi olla esimerkiksi esihenkilö tai kollega, ja hän toimii opiskelijan tukihenkilönä ja neuvonantajana työpaikalla. 

Oppisopimuksen voi solmia työntekijän kanssa, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus tai määräaikainen työsopimus.

Oppisopimuskoulutukseen pääsemiseen on kaksi pääreittiä: 

Jos sinulla on jo työpaikka:  

  • Keskustele työnantajasi kanssa kiinnostuksestasi oppisopimuskoulutukseen 
  • Olkaa yhteydessä Peräpohjolan Opistoon lisäohjeita varten 

Jos etsit vielä työpaikkaa:   

  • Hae oppisopimuspaikkaa samalla tavalla kuin mitä tahansa työpaikkaa 
  • Kerro työnantajalle halukkuudestasi oppisopimuskoulutukseen 
  • Etsi erityisesti työnantajia, jotka ovat kiinnostuneita työntekijöiden kouluttamisesta 

Mikäli kaipaat apua tai neuvoja hakemiseen liittyen, kysy lisätietoja sähköpostitse koulutus@ppopisto.fi tai puhelimitse 0400 363 799.

Lisätietoa myös osoitteesta: oppisopimus.fi